torstai 27. helmikuuta 2014

Sijoittajan kymmenen käskyä1. Määrittele tavoitteesi


50-vuotiaana vaihtaa täysipäiväinen työnteko osa-aikaiseen ja muuttaa työn luonne harrastukseksi.
Turvata eläkepäivien pärjääminen ja taloudellinen riippumattomuus yhteiskunnasta.

2. Päätä sijoittamisen aikajänne

50-vuotispäiviini on aikaa 26½ vuotta eli pitkällä aikajänteellä ollaan liikkeellä.

3. Laske, paljonko rahaa voit sijoittaa

Minulla on vakituinen työpaikka ja minimitavoite on säästää asuntoa varten ja sijoittaa minimissään 10%, ihannetavoite olisi tulevaisuudessa päästä 15-20% lukemiin. Nykyinen 10% säästö kuukaudessa ei vaikuta juurikaan normaalikuluttamiseeni. Sijoitusuran alussa olen ottanut myös velkavipua opintolainan muodossa ja nykyisellä korkotasolla pelkästään vuosittaiset osingot kuittaavat reilusti korkokulut. Lisäksi valmistuttuani ammattikorkeakoulusta, kustantaa valtio osan opintolainoistani.

4. Tutki, paljonko kestät riskiä

Osuuspankin riskimittarissa olin keskivertoinen riskinottaja, mutta salkussani on silti reilusti suurin paino osakkeita eli riskini on paljon suurempi kuin ohjeistuksen mukaan minä kestän. Pienennän salkkunu riskiä rahastosijoituksilla ja 2014 olen aloittanut asuntosäästämisen ja varapuskurin kerryttämisen.

5. Päätä, hoidatko itse sijoituksesi vai käytätkö ulkopuolista apua

Hoidan itse sijoitukseni Nordnetin sekä Selligsonin kautta. Olen vielä melko aloittelija, mutta lähisuvussani on muutamia pidemmän linjan osakesijoittajia ja heidän kanssaan aktiivisesti keskustelen sijoittamisesta ja usein ennen toimeksiantoja konsultoin vielä heitä.  Salkkuni suurimmat sijoitukset on hyvin samankaltainen kuin heillä. Heidän salkut ovat yli kymmenkertaisia omiini verrattuna, eikä heidän neuvot ja vihjeet ole pois heidän omista sijoituksista.

Aktiivisesti luen osakkeisiin liittyvää kirjallisuutta ja lisään tietoa markkinoiden toiminnasta. Lisäksi seuraan useita suomalaisia talousblogeja ja peilaan niiden ajatuksia omiin sijoituksiini.


6. Hajauta varasi eri sijoitusluokkiin ja kohteisiin riskinsietosi mukaan.

Osuuspankki ohjeistaa sijoittamaan osakkeisiin prosentuaalisesti 100 –oma ikä. Itselläni on hieman suurempi osakepaino, kuin osuuspankin karkea neuvo on. Suurimmat sijoitukset ovat osakkeissa, tasoitan riski maantieteellisesti hajautetuilla indeksirahastoilla, kahdella korkorahastolla ja tulevaisuudessa pienellä yksiöllä jonka aion hankkia.

7. Hajauta myös aika.

Verkkopankissa on automaatti maksu Seligsonin rahastoihin kuukausittain ja osakehankintoja olen tehnyt tasaisesti ympäri vuoden. Osakeostoissa olen usein hyödyntänyt Nordnetin tarjouksia mm. Jenkkiosakkeiden halvemmat välityspalkkiot, euron päivät jne.

8. Tunne sijoituskohteesi riittävän tarkasti.

Sijoitan yrityksiin joiden tuotteet ovat ymmärrettäviä ja mielellään tunnettuja. Tulevaisuudessa aion perehtyä tarkemmin teollisuuden yrityksiin ja heidän markkinanäkymiin. En ole lähtenyt ETF-hypetykseen mukaan kovin hanakasti, koska en ole täysin ymmärtänyt ETF-tuotteiden eroja. Suurin syy tähän on, että en ole myöskään jaksanut perehtyä niin paljon.

9. Pidä kokonaisuus selkeänä ja ymmärrä se.


Alkuvaiheissa tein ostoja hetken mielijohteesta, ilman kunnollista perehtymistä sijoituksiin. Oppirahoja joutui makselemaan, onneksi vain muutamia kymppejä. Nordnetin euron päivillä siivosin salkusta roskat pois ja sijoitin varat parempiin kohteisiin. Tulevaisuudessa tietää, että roskien kerääminen lihottaa vain kaupan välittäjän tilipussia, ei omaani.

10. Selvitä sijoittamisen kustannukset ja veroseuraamukset.

Siirryin osuuspankin rahastoista pois, koska niiden kulut ovat paljon kalliimpia kuin Seligsonin. Osakesäilytys on Nordnetissä ilmaista ja kaupankäyntikulut ovat kilpailukykyisiä, siksi se on ollut paras vaihtoehto minulle. Joskus kun varat yltävät private banking – palveluiden käyttäjäksi, on mahdollista saada parempia tarjouksia. Tulevaisuudessa aion selvittää mahdollisuutta siirtää Seligsonin indeksirahastot nordnetin kuukausisäästö ETF:iin, jotka ovat kuluiltaan edullisempia.

Salkkua siistiessäni tein yhden kaupan, jonka avulla sain kerättyä vähän tappioita, jotka pystyn hyödyntämään verotuksessa. Perusperiaatteeni on, etten tee kauppoja mutta nyt näin järkevänä kotiuttaa tappioita.


Lähde:Osuuspankki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Disqus Shortname

Comments system