perjantai 9. tammikuuta 2015

Yt-neuvottelut uhka vai mahdollisuus

Työpaikalleni tuli myös tämä viimeaikoina yleinen kirjainyhdistelmä, YT:t. Yrityksen taloudellinen tilanne on heikentynyt yleisen taloustilanteen vuoksi ja toisaalta myös strategisesti henkilöstön lisäämisen johdosta, jonka kautta yritettiin saada kilpailuetua kilpailijoihin verrattuna. Yhden työntekijän lisäkulut yritykselle ovat vuodessa n. 50 000€ ja lain vaatiman minimin yli oli palkattu 3 työntekijää. Tämä epäonnistuminen lisättynä vajaaseen käyttöasteeseen ajoi yrityksen maksutavan negatiiviseksi ja vakavaraisuuden heikoksi. Vähennystarpeeksi on esitetty 2 henkilöä ja yksi vakanssi jätetään täyttämättä.

On hyvin mahdollista, että vähennykset tapahtuu työntekijöiden äänestäesäa jaloillaan. Luottamus yrityksen johtoa kohtaan on laskenut henkilöstön silmissä ja samoin luottamus oman työn jatkumiseen. Yrityksessä on jo muutama henkilö ilmoittanut hakevansa muita töitä ja itse ilmoitin varmuuden vuoksi hakeneeni muita töitä. Työnantaja pitää henkilökohtaiset neuvottelut koko henkilöstölle ja pyrkii selvittämään mahdolliset lähtijät ja samalla suhtautumista mikäli työpiste siirtyy 45km kaupungin toiselle puolelle.

Pohdin omaa kantaani mitä tulen sanomaan neuvottelussa ja aion ehdottaa työnantajalleni vuoden mittaista työvapaata, mikäli onnistun saamaan vastaavasta valtion orgnisaatiosta työpaikan. Mikäli tämä ei sovi työnantajalleni, niin myönnän että siirrot lisäävät työmatkaani ja saavat harkitsemaan lähtöä. Mikäli minut irtisanottaisiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä, pääsisin liiton päivänrahan lisäksi muutosturvan piiriin ja kuukausituloni laskisivat n. 50-100€. Tämä summa on paljon vähemmän mitä kuukausittain kuluu työmatkoihini.

Irtisanomisen kautta saisin mahdollisuuden viedä amk-opintoni rauhassa loppuun ja tulotasoni pysyisi samana kuin työssäollessani. Tämän jälkeen aloittaisin myös neuvottelut YAMK-tutkinnon suorittamisesta polkuopiskelijana muutosturvan piirissä. En arvosta hirveän korkealle sosiaalialan YAMK-tutkintoa, mutta jos minulla olisi mahdollisuus opiskella 1½ vuotta saaden täyttä palkkaa niin mielellään tämän hyödyntäisin.  Etäopiskeluna tätä opiskelumuotoa voi kutsua kirjekurssiksi ja sen myötä minulla olisi myös mahdollisuus lisätä harrastusopiskelua taloustieteen, hallintotieteen tai psykologian avoimilla yliopisto-opinnoilla.

Toisaalta irtisanomistani vastaan puoltaa myös moni tekijä. Olen mies, hoitanut työni hyvin, sitoutunut työhöni  ja amk-tutkintoni on lähes valmis, jonka myötä koulutukseni nostaa yrityksen kilpailutuspisteitä. Lisäksi minulla sosiaalialalta kokemusta eri asiakasryhmistä ja työtehtävistä, jotka nostavat arvoani työmarkkinoilla. Lisäksi organisaatiomme on sen verran laaja, että koen minua huonompia työntekijöitä olevan. En siis pelkää sitä että jäisin kovin pitkäksi aikaa ilman töitä jos irtisanominen tulisi.

Tapahtuipa tulevaisuudessa työrintamalla muutoksia suuntaan tai toiseen, niin se tarjoaa aina uusia mahdollisuuksia edetä uralla, joko työn tai opiskelun kautta. Elämässä on kuitenkin pääsääntöisesti kyse myös suhtautumisesta, kaikkialla on paskaa tai mahdollisuuksia. Riippuu miten ne haluaa nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Disqus Shortname

Comments system