sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Irtisanoutuminen ja kohti kevytyrittäjyyttä

Viime aikoina olen saanut kuulla entisiltä kollegoiltani huonoja uutisia työpaikasta josta lähdin työvapaalle. Minulla on yksityisen sektorin toimijalla vakituinen työsuhde, mutta yksiköiden vähentymisen myötä koin oman tilanteeni heikoksi mahdollisissa YT-neuvotteluissa. Yritys on tehnyt neljä tilikautta tappiota, eikä muutosta parempaan ole tullut vielä(kään). Postin yleisin lähettäjä on lindorff, svea ja ulosottovirasto.  Olin pyytänyt saada lomarahani maksettavaksi tämän vuoden puolella verotuksellisista syistä. Yrityksen talousjohtaja ilmoitti, että kesän aikana ei ole mahdollisuutta maksaa kenellekkään lomia rahana, johtuen yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

Taloudellisten tekijöiden lisäksi yrityksen toimintatavat ja filosofia ovat muuttuneet todella paljon muutamassa vuodessa jota siellä olen ehtinyt työskennellä. En itse enää pysty allekirjoittamaan heidän toimintatapoja ja menetelmiä, siksi en näe vaihtoehtona palata heille enää työvapaani loppuessa. Henkilöstövahennysten myötä työturvallisuus on heikentynyt merkittävästi ja työn psyykkinen kuormitus lisääntynyt merkittävästi. Näiden tekijöiden vuoksi useita kollegoita on äänestänyt jaloillaan ja irtisanoutunut. Koen ymmärtävni melko realistisesti oman arvoni työmarkkinoilla, enkä usko että joutuisin työttömänä olemaan kovin pitkää aikaa jos jostain syystä minut irtisanottaisiin koeajalla.

Työskennellessäni vielä yksityisellä sektorilla aloitin yrityksen asiakasprosessin kehitykseen liittyvän projektin ja jatkoin sitä ollessani työvapaalla normaalisti. Olisin ollut tyytyväinen, jos olisin voinut tuntityöntekijänä toteuttaa projektia yritykselle, mutta projektista vastaava esimies sanoi, että minun tulee jättää heille tarjous projektin johtamisesta ja toiveena oli omalla toiminimellä, tai muuten ettei heille tule työnantajakuluja maksettavaksi.

Projekti on ammatillisesti mielenkiintoinen ja mielellään sen toteuttamista jatkan, tiesin etten voi projektista laskuttaa kovin suurta summaa, koska en ole alan asiantuntija tai edes hirveän kokenut. Projekti antaa CV:hen hyvää lisää ja lisää omaa ammattitaitoa ja ammatillisuutta merkittävästi. Laskutushinta oli sellainen, että pystyn nettona maksamaan kaikkien kulujen jälkeen muutamia euroja enemmän kuin palkkatyöläisenä. Lisäetuna on se, että yötyöntekijänä voin työajalla toteuttaa projektia ja näin saada tuplapalkan valmistulutunneista.

Projektin kokonaislaskutus pysyy alle vuositasolla alle 2000€:ssa, joten en kokenut toiminimen perustemista vain sen vuoksi järkevänä. Päädyin Ukkoon jonka avulla voin laskuttaa projektin kevytyrittäjänä. Laskutuskulut ovat hieman korkeat suhteessa projektin kokonaisarvoon, mutta toisaalta pienemmän kuin toiminimellä. Toinen negatiivinen puoli ukon käytössä on se, että palvelu on alv-velvollista, mitä taas toiminimellä alv-velvotonta 7500€ asti.
Tulevaisuudessa on suunnitteluilla muutamia projekteja joissa voisin tarjota palveluita ja laskuttaa niitä. Niiden tullessa ajankohtaiseksi tulee tehdä laskelmia milloin toiminimen perustaminen on järkevää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Disqus Shortname

Comments system