EläkeikäProjektin tavoite?


Täytettyäni 50-vuotta vaihdan täysipäiväsen työnteon harrastukseksi ja alan tehdä osa-aikaista työtä. Tarkoitukseni on viettää osa vuodesta ulkomailla matkaillessa ja nauttiessa elämästä.

Miksi olen osakesäästäjä?


Erityisesti ihmetystä on herättänyt, miksi nuori ihminen parhaassa iässä edes miettii eläkkeelle pääsyä. Työskennellessäni aurinkorannikolla suomalaisten eläkeläisten parissa, olin täysin myyty tästä elämäntavasta. Pari kertaa viikossa aloitetaan aamu golffaamalla tai vesijumpalla, mielelläni myös itse liittyisin samankaltaiseen elämään eläkepäivilläni.

En halua menettää tulevaisuudessa yöuniani taloushuolien vuoksi ja pienillä arkikulutustottumuksilla pystyn tekemään muutoksia joiden avulla en joudu menettämään yöuniani yllätyslaskun tai auton hajoamisen vuoksi. Pitkällä tähtäimellä näiden kulutustottumusten muuttaminen mahdollistaa minulle vanhuuspäivinä ns. Kissanpäivät.

Olen projektin myötä keskustellut ihmisten kanssa rahasta ja sijoittamisesta. Erityisesti ihmiset jotka eivät ole aiheeseen kovin perehtyneitä ovat kutsuneet minua sijoittajaksi. Vierastan hieman tätä termiä, mutta sitten minulle esitettiin kysymys, mikä minä sitten olen?. Ryhdyin pohtimaan mitä sijoittaminen ja säästäminen merkitsee minun elämässäni ja miten sitä voisi järkevästi kuvata. Elämäntapa? Ei, en koe itseäni ihan niin fanaattiena, että olisin elämäntapasäästäjä. Asiaa pohdiskeltuani, sijoittaminen ja säästäminen ovat minun harrastus. Työskentelen ihmisten parissa ja vapaa-aikanani haluan tehdä jotain ihan muuta. Muutaman kerran olen maininnut, että oma sijoittaminen on enemmänkin harrastus, joka on myös aiheuttanut hilpeyttä.

Projektin ja blogin julkisuus?


Olen puhunut projektistani työtovereille ja tuttaville, mutta olen pitänyt keskustelun puolivitsinä ja syy siinä on selkeä, suomalainen perikateus. Projektiini on suhtauduttu pääosin huvittuneesti ja toteamalla että ”pitäähän ihmisellä olla tavoitteita.” Ammattikorkeakoulussa kävimme eläkekeskustelua ja toin esiin että olen aloittanut jo eläkesäästämiseni, minulle naurettiin päin naamaan ja tästä myös vitsailtiin isommalla porukalla. Valitettavasti he eivät tajunneet, että minä olin tosissani omissa puheissani. Se parhaiten nauraa ja niin edespäin.

Blogistani en ole puhunut juurikaan kenellekään, vaan olen pitänyt sen omana tietonani. Blogin päällimmäinen tarkoitus on toimia itselleni keinona pohtia ja haastaa omia ajatuksia sijoituksissa ja jälkikäteen oppia virheistä ja nähdä omaa kehitystä sijoittajana. Seuraan aktiivisesti suomalaisia sijoitusblogeja ja myös niihin ajoittain kommentoin, en toki pistä pahakseni jos joku blogaustoveri kommentin minullekkin heittää. Erityisen kiitollinen olen jos joku kyseenalaistaa kauppojani ja ajatuksiani, usein ulkopuolinen näkee asioita paljon laajemmin kuin itse kykenee.

Aikataulu eläkkeelle?


Aikataulu on suurpiirteinen, koska ymmärrän realiteetin siitä että olen nuori ja elämässä tulee esiin paljon asioita joita ei voi ennakoida tai suunnitella. Siksi olen suunnitellut projektini sen mukaan, että pystyn sijoittamaan osakkeisiin, rahastoihin ja korkoihin n.10% palkastani kuukaudessa. En ole huomioinut laskelmissani omistusasuntoa ja sijoitusasuntoa, joita aion myös tulevaisuudessa hankkia. Sosiaalialalla työskennellessä uralla eteneminen ei ole kovin helppoa, mutta en ole laskenut projektiin mukaan ikälisiä ja niiden tuomia palkanlisiä.

Väljien suunnitelmien ansioista pienet vastoinkäymiset eivät vaikuta projektini lopputulokseen niin merkittävästi. Vastoinkäymisiä tulee elämässä aina vastaan ja siksi ei pidä jättää näin suurta projektia muutaman oljen korren varaan. Tiedostaen oman impulsiivisen ja aaltoilevan mielenkiinnon, tiedän että kun tämä projekti on tiiviisti pinnalla sijoitan reilusti yli 10% tuloistani. Tiedostan, että elämässä tulee muutoksia ja uusia kiinnostuksen kohteita, jolloin sijoitukset jäävät hieman pienemmälle huomiolle silloin on 10% kuukausisijoitus palkasta ei vaikuta arkielämääni ja projektini jatkuu silti tasaisesti.

Sijoittamisessa ja laihduttamisessa on sama periaate, tavoite ei ole tehdä lyhyessä juoksussa suuria muutoksia, vaan pieniä muutoksia pitkässä juoksussa. Tarkoitus ei ole täsmälaihduttaa, vaan ylläpitää parempaa elämäntapaa, sama pätee sijoituksissa.

6 kommenttia:

 1. Hei!

  Meillä on ollut vähän samanlaisia kokemuksia monista asioista. Mekin olemme työkavereiden kanssa jutelleet eläkkeestä ja sinne pääsystä varsinkin nyt kun eläkeikiä nostetaan. Eniten minua on hämmästyttänyt se miten vähän ihmiset luulevat voivansa vaikuttaa eläkkeelle pääsyynsä. Työkaverini olivat sitä mieltä että itse ei voi tehdä mitään vaan valtio on ainoa joka sanelee nämä asiat.

  Toki he naureskelivat idealleni että jo alle kolmikymppisenä voisi aloittaa säästämisen ja päästä siten eläkkeelle siinä viidenkympin korvilla.

  Onnea sijoituksillesi, ja bloggauksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta 4-5 vuotta sitten jos joku olisi puhunut vastaavasta projektista, olisin itse ollut mukana naureskelemassa miten mahdottomalta kuullostaa. Talousblogien seuraamisessa on se mukava, että voi lukea muiden samanlaisia tavoitteita asettaneiden matkaa kohti tavoitetta. 50-vuotiaana työelämästä pois jääminen on sellainen asia josta on vaike löytää puheseuraa ilman kateutta tai epäilyä omasta mielenterveydestä. Usein ilman ensimmäistä.

   Tsemppiä myös sinulle projektissa, 20 vuoden päästä voi(daan) sitten naureskella partaan, kun muut aloittaa säästämään eläkettä varten kun itse tekee enää harrastuksena työtä :)

   Poista
 2. Törmäsin juuri blogiisi. Mielenkiintoista ja sujuvaa tekstiä - täytyykin lisätä tämä seurattavien sivujen listalle.

  Itse olen teitä vajaa 10 vuotta "edellä", eli kohta tulee mittariin 40 vuotta, mutta tavoite on sama - viimeistään 50 vuotiaana pitää tulla merkittävä muutos tähän nykyiseen tilanteeseen.

  Salkun koko on tällä hetkellä n. 300ke ja olen yrittänyt summailla tätä hommaa niin, että tuollainen 400ke salkku 6 prosentin vuosituotolla tekisi 2000 euroa / kk osinkoja ja se riittäisi minulle enemmän kuin hyvin. Periaatteessa sen ei tarvisi kasvaa edes noin isoksi, koska mitään en ajatellut mukanani viedä siinä kohtaa kun lähtö on edessä, eli voin myös surutta alkaa jossain vaiheessa syömään pääomaa.

  Seligsonin tavoitelaskuri näyttäisi taloudellistariippumattomuutta jo jopa alle 50-vuotiaana, tosin 10 vuodessa ehtii vielä tapahtua vaikka mitä.

  Mutta Fuengirolassa nähdään! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei

   Kiitos palautteesta, mukava saada palauteta tekstistä
   Mukava kuulla että olet jo hyvässä mallissa kohti varhaista eläkeikää. Itse espanjassa hetken asuneena 1500€/kk riittää vallan mainiosta jo melko leveään elämään. Asuminen suht saman hintaista kuin suomessa pienemmässä kaupungissa, mutta ruoka ja muut juoksevat kulut puolet halvempaa. Siellä sitten nähdään, pidä paikkaa kun reilun 20 vuoden päästä sinne sitten ilmaannun seuraksi :)

   Poista
  2. Itsekin olen jo 21-vuotiaana alkanut säästää ja sijoittaa siksi, että pääsisin eläkkeelle reilusti ennen eläkeikää: siinä 50-60-vuotiaana, riippuen mitä elämässä tapahtuu. Virallinen eläkeikä varmaan on meille nuorille lähempänä 70 ikävuotta, eikä minua nappa yhtään olla töissä enää niin vanhana. Nyt olen 26 ja opiskelujeni lopulla aloittelemassa työuraani.

   En ole suunnitelmistani puhunut muille kuin vanhemmilleni. He ymmärtävät minua, ja ovat hieman harmissaan siitä etteivät itse osanneet aloittaa samaa jo kauan sitten. Sen sijaan kavereille ja tyttöystävälle olen puhunut hyvin vähän. Kellään ei ole samanlaisia suunnitelmia. Mutta yksi kaveri sanoi yllättyneensä siitä että noin 500 000€ sijoitusomaisuus hyvin todennäköisesti riittää.

   Onneksi blogien kautta löytää paljon ihmisiä, joilla suunnilleen samat tavoitteet.

   Poista
  3. Hieno kuulla että on myös muita, jotka ovat jo nuorena aloittaneet suunnittelemaan eläkepäiviä. Muutama lähin kaverini tietää tästä projektista, mutta hyvin harkitusti olen valikoinut kenelle kerron aiheesta. Projektista tietävät ihmiset ovat sellaisia, jotka kykenevät kyseenalaistamaan ajatuksiani ja toimimaan 'maallikkosparraajina' minulle. Heillä ei ole samankaltaisia suunnitelmia tai ajatuksia, mutta riittävä älykapasiteetti ymmärtämään projektiani.


   Poista

Disqus Shortname

Comments system